Стаття

Кредиторська заборгованість

У будь-якої компанії, зареєстрованої в Україні, рано чи пізно можуть виникнути певні фінансові зобов'язання перед іншими фізичними і юридичними особами в результаті проведення між двома сторонами яких-небудь угод. Наприклад, придбання товарів і послуг, плата за виконання обумовлених робіт співробітникам і т. п. Усе це - кредиторська заборгованість, списання якої рано чи пізно знадобиться вашому підприємству.

Про те, як проходить розрахунок і списання кредиторської заборгованості, як формується борг і які існують терміни стягнення заборгованості, по якій формулі можна розрахувати розмір платежів, детальніше вам і вашим бухгалтерам можуть розповісти експерти агентства Creditdebt. А нижче ми детальніше зупинимося на базових моментах, розповімо, що таке кредиторська заборгованість і як відбувається списання безнадійної кредиторської заборгованості для різних видів організацій.

Змістовно про найголовніше

Перш, ніж говорити про формулу розрахунку кредиторської заборгованості, способи її аналізу і умови списання, треба розібратися з самим поняттям кредиторської заборгованості. Згідно із законом України, вона є практично будь-яким видом заборгованості підприємства, що виникають перед іншими компаніями та фізичними особами на наступних підставах :
  • надання і виконання послуг, матеріальних цінностей і товарів;
  • за отримання авансів, вказаних у вигляді завдатку за виконання майбутніх робіт і послуг, а також продажів товарів;
  • будь-які бюджетні платежі, податки, що стягуються із співробітників;
  • кредиторська заборгованість може виникати і в результаті прострочених виплат за оплату праці;
  • внутрішньовідомчі розрахунки.
При цьому термін стягнення кредиторської заборгованості залежатиме від виду заборгованості, і може виникати на підставі інших наявних зобов'язань у компанії. Досить часто організації стикаються з безнадійною заборгованістю і не знають, як відбувається списання кредиторської заборгованості в Україні. Якщо ви опинилися в подібній ситуації, звернетеся по допомогу і консультацію до фахівців агентства Creditdebt - вони знають, як організувати управління боргом, а також допоможуть провести професійний аналіз стану кредиторської заборгованості.

Чому виникає прострочення, і що робити в такій ситуації

Для того, щоб вашу організацію не турбували з питань простроченої кредиторської заборгованості, необхідно розуміти її допустиму величину, уміти розраховувати по формулі допустимий коефіцієнт відхилення норми бюджету і обов'язково регулярно проводити аналіз кредиторської заборгованості. Інакше доля боргу може перевищити допустимі цифри і стати безнадійною заборгованістю, що рано чи пізно спричинить неприємні наслідки.
У категорію простроченої кредиторки відносять випадки, коли:
  • договором не було встановлено терміну платежу;
  • купівля-продаж - відразу після виконання і документального підтвердження отримання товарів / послуг;
  • інший договір - після завершення дії вимоги, що пред'являється боржникові (8-й день після виставляння вимоги);
  • коли термін був позначений документально - прострочення починається на наступний календарний день після останньої дати, підтвердженої документально.
Щоб не відбувалося збільшення кредиторської заборгованості, фахівці Creditdebt рекомендують постійно контролювати розмір наявного боргу, терміни виплат, фінансові можливості компанії і інші показники, що впливають на можливість списання кредиторської заборгованості і терміни її прострочення.

Як здійснити списання

Щоб зрозуміти, як списати кредиторську заборгованість, необхідно знать наступне. По-перше, безнадійною кредиторкой називають заборгованість, по якій збіг термін позовної давності. Для загальних випадків цей період складає три роки, для ВЭД - чотири, для виплат штрафів і неустойок - один.
По-друге, щоб зробити списання безнадійної кредиторської заборгованості, вам доведеться оформити наступні документи:
  • акт про проведення інвентаризації заборгованості;
  • підписаний керівником організації внутрішній наказ про необхідність проведення процедури списання;
  • довідка від бухгалтера (може мати довільну форму, але повинна включати суму списання і вказувати причини і обгрунтування для запуску цього процесу).
І по-третє, навіть найдетальніша розшифровка кредиторської заборгованості та наявність усіх формул за розрахунком заборгованості не гарантує грамотного управління кредиторкой. Особливо, якщо ви починаючий підприємець. Краще заздалегідь заручитися підтримкою фахівців з агентства Creditdebt і бути упевненими у фінансовій безпеці своєї компанії.