Стаття

Термін стягнення боргу: все, що потрібно знати

Доволі часто до експертів Creditdebt звертаються з питаннями на кшталт, який нормативний термін відводиться приставам на стягнення боргу, або який термін позовної давності по заборгованості в Україні в цілому і від чого він залежить, які обставини можуть на нього вплинути в ту чи іншу сторону. Фахівці агентства з задоволенням дадуть відповідь на ці питання, а також поділилися корисною інформацією про практику стягнення боргів за кредитом, термін давності якого минув. Про все це читайте нижче. Якщо ж у вас залишаться питання або виникне необхідність профільного консультування щодо боргу по закінченню терміну давності, а також будь-яким іншим питанням, пов'язаним з виконавчим судом України, поверненням кредиту і т. П., Звертайтеся за консультацією до експертів Creditdebt - захищайте якісно себе і свої гроші.

Загальні правила встановлення терміну


Якщо термін стягнення боргу по розписці закінчиться, це стане одним з вагомих підстав до того, щоб заборгованість, яку в Україні називають безнадійною, була повністю списана. Сама по собі позовна давність має чіткий період, який прописаний в законодавстві країни. Протягом цього терміну фіз- і юрособи законне право подати до суду позовну претензію, засновану на порушення його прав або інтересів. В такому випадку буде мати місце процедура захисту позивача.

Термін давності стягнення боргу за рішенням суду може бути двох видів:

  • три роки - загальний;
  • індивідуальний термін давності - спеціальний.

В останньому випадку термін боргу буде варіюватися в залежності від ситуації, що склалася, суми претензії, ситуації, що склалася, в результаті якої виникає обов'язок. Наприклад, терміном на один рік обкладаються стягнення,що виникли внаслідок штрафів. пені, відшкодування збитків, завданих орендованого майна і т. д. А ось виплата на вимогу, пов'язаному з робочими недоліками, що становлять загрозу для здоров'я і життя працівника,має термін давності 10 років.

Зверніть увагу, що позовної термін давності стягнення боргу може не тільки перериватися, але його можна тимчасово призупинити, а в деяких випадках він і зовсім не може бути застосований до деяких вимог.

Зміна терміну давності


Мало хто знає, який термін позовної давності в Україні, але ще менша кількість людей знають про те, що одна зі сторін договору може його змінити. Правда, це можливо тільки в тому випадку, якщо є необхідність збільшити час терміну давності, але все ж це можливо. Подібне право мають обидві сторони договору.

Для пролонгації терміну кожен з них повинен підписати відповідну угоду. Процедура його оформлення зазвичай зводиться до необхідності включення відповідного пункту в розписку до моменту її остаточного підписання. Якщо ж договір уже був укладений без подібного застереження, ситуацію може виправити додаткову угоду. Воно підписується обома сторонами і має таке ж право, як і основний документ.

Як визначити термін давності боргу: правила і виключення


Визначити закінчення строку давності досить просто. Цей проміжок починається з першого дня, як тільки особі стало відомо про порушення його права. Наприклад, у вас є розписка від 3 травня 2015 року, згідно з якою період погашення боргу закінчується 10 листопада 2015 року. Так ось термін позовної давності розписки потрібно починати відраховувати з моменту підписання розписки - 3 травня 2015 г.

Однак, як і в будь-якому іншому правилі, термін стягнення боргу за виконавчим листом в Україні має і свої винятки. Фахівці Ceditdebt підібрали для вас основні з них. Згідно з цими нюансам, боржник може апелювати до продовження терміну повернення кредиту або будь-який інший виплати боргу незалежно від суми платежу:

  • Якщо було доведено, що на боржника на момент підписання договору надавали насильство. В такому випадку позовної термін з повернення грошей відраховується з моменту припинення насильства.
  • При пред'явленні вимоги про те, що мали місце наслідки нікчемного правочину. Закінчення позовної терміну відлічується з моменту початку виконання угоди.
  • Якщо боржник і позивач при підписанні договору не вказали термін давності повернення грошей або кредиту. У даній ситуації відлік починається з моменту, коли кредитор отримає право на пред'явлення відповідних вимог до суду.

Термін давності стягнення боргу за банківським кредитом може мати і інші винятки. Рішення про примусову виплату  заборгованості в будь-якому випадку може винести тільки суд. Для виконання рішення буде призначений виконавчий пристав або колектор.

Вимоги, згідно з якими неможливо накласти терміни позовної давності 


Якщо строк давності стягнення боргу за банківським кредитом визначити досить просто, то як бути з ситуаціями, які в принципі не піддаються позовної заборгованості? Правильно - намагатися триматися від них подалі. Серед найбільш поширених вимог варто відзначити наступні:

  • виникли на підставі індивідуального немайнового права;
  • якщо вкладник вимагає від фінансової установи повернути його гроші.

Також право накладати термін стягнення боргу може встановлюватися окремо відповідно до законодавства країни.

Наприклад, якщо мова йде про вимоги про заробітну плату, регульовані трудовими правовідносинами.

Коли можливо переривання строків


Щоб перервати термін давності по поверненнюборгу, не обов'язково мати на руках відповідну постанову суду. Існують і інші ситуації, про які вам слід знати:

  • боржником було вжито заходів, які свідчать про те, що він визнав борг, кредит або будь-яку іншу покладену на нього обов'язок;
  • позикодавець скористався своїм правом подати до суду відповідну заяву про стягнення,яке може бути направлено як в сторону одного, так і всіх боржників.

Примітно те, що відлік терміну стягнення боргу по кредиту буде початий наново в разі свого переривання однією з вищевказаних причин. При цьому час, що минув до цієї події, враховуватися не буде - термін давності стягнення боргу почне відлік з нуля.

Що можна вважати визнанням боргу


Як би сумно це не звучало, але ні в одному правовому та нормативному акті ви не зустрінете такого розпорядження - знайти конкретизації цих дій не вийде. Однак існує перелік роз'яснень, на який зазвичай і спираються пристави і юристи, щоб боржник міг перервати термін стягнення боргу після рішення суду і почати відлік заново:

  • визнати претензію;
  • визнати договір, що говорить про те, що фінансовий борг також був визнаний;
  • попросити внести певні зміни в договір про платіж боргу;
  • письмово звернутися з проханням відкласти кінцеву дату виплати фінансів за службовим;
  • підписати акт про взаємні розрахунки;
  • письмово гарантувати кредитору повернення боргу;
  • частково оплатити наявний основний борг або певну суму стягнення.

Фахівці Creditdebt звертають вашу увагу, що термін стягнення боргу за рішенням суду може бути погашений як боржником, так і уповноваженою ним особою.