Стаття

Банкрутство фізичних осіб в Україні

Що означає банкрутство фізичних осіб в Україні


Можливо, ви здивуєтеся, але до грудня 2019 року в Україні не було зареєстровано жодного випадку банкрутства фізичної особи. Хоч би тому, що судова практика і закон країни в принципі не передбачали подібної можливості - банкрутство могло трапитися з юридичними, але ніяк не фізичними особами. Тепер же, якщо у фізичної особи немає засобів на виплату кредиту або погашення інших фінансових зобов'язань, він може оголосити про банкрутство.
Проте ця процедура має свої наслідки, умови і вимоги до виконання і певні умови, про які можна дізнатися у фахівців Сreditdebt. Тут вам підкажуть, як оголосити банкрутство фізичної особи, скільки часу на це знадобиться, а також проконсультують з усіх супутніх питань. Нижче ми розглянемо, як працює закон про банкрутство фізичних осіб, алгоритм подання оформлення документів згідно з вимогами суду, а також, що дає процедура банкрутства фізичної особи, якщо він є боржником.

Що являє собою нововведення

Офіційне прийняття і вступ в силу даного кодексу сталися менше півроку тому - 21 жовтня 2019 року. Це нова і незвичайна практика для України, яка досить швидко отримала популярність серед її громадян. Особливість нововведення полягає в тому, що тепер в нашій країні діє закон про банкрутство фізичних осіб, який дозволяє будь-якому громадянинові зробити оголошення про те, що він банкрут.
Звісно, це можливо тільки після офіційної постанови суду, відкриття відповідної справи та грамотної роботи юристів Сreditdebt.
Оголошення банкрутства дає фізичній особі можливість реалізувати наявне у нього майно в рахунок боргу. При цьому нерухомість, що належить йому, визначена як місце офіційного проживання, залишається недоторканною.
Банкрутство фізичних осіб в Україні принесло деякі зміни і в процедуру банкрутства юридичних осіб - тепер процедура для них повинна значно полегшитися, стати прозорішою, а також надати гарантії для кредиторів.

Як оголосити себе банкрутом

Закон про банкрутство фізичних осіб в Україні став новим тільки для українців. У багатьох інших розвинених країнах, таких як, наприклад, Америка або Німеччина, він вже давно став буденною річчю. Подібний механізм робить позитивний вплив на реструктуризацію і навіть повне списання боргів. Головна перевага алгоритму банкрутства фізичних осіб полягає в тому, що від нього виграють відразу обидві сторони. Звичайно, тут також є свої плюси і мінуси, про які ми поговоримо трохи пізніше. Поки ж зосередимося на тому, як визнати банкрутство фізичної особи.
Приблизна інструкція виглядає таким чином:
  • ініціація процедури фізичною особою після його офіційного звернення до господарського суду (зверніть увагу, що подання заяви можливе тільки за місцем офіційної реєстрації);
  • судом призначається державний представник (арбітражний керівник), який займатиметься складанням плану реструктуризації або збуту майна фізичної особи;
  • здійснення плану;
  • визнання банкрутства.
Існують і інші особливості в тому, як відбувається процедура банкрутства фізичних осіб - банкрутство можливо тільки у тому випадку, якщо боржником буде дотриманий ряд певних умов.

Що потрібно для здійснення процедури

Умови для банкрутства фізичних осіб мають свої особливості. Щоб отримати кошти на погашення боргу шляхом продажу майна фізичної особи, громадянин повинен:
  • сума простроченого боргу боржника має бути не менше 30 мінімальних заробітних плат (а це понад 100 000 грн);
  • упродовж більше 2-х місяців не погашати фінансові зобов'язання (кредити і планові платежі), сума яких повинна перевищувати 50% від загальної суми кожного з них;
  • мати постанову суду, згідно з яким у розпорядженні фізичних осіб не буде виявлено майна, допустимого до стягнення.
При цьому банкрутство фізичних осіб в Україні розділяє виплати боргу на деякі види, від яких залежить, чи можливо погашення боргу таким шляхом чи ні. Наприклад, не вийде повернути гроші через банкрутство, узяті на відпочинок і інші розважальні цілі, витрачені на придбання предметів розкоші, а також на погашення боргів, що виникли в результаті участі в азартних іграх або унаслідок ухилення сплати від податків. Також процедура банкрутства фізичної особи може бути зупинена і знехтувана у разі, якщо у фізичної особи є близькі родичі з високим рівнем доходів.

Наслідки банкрутства

Як ви розумієте, існують свої плюси і мінуси закону про банкрутство фізичних осіб. Основна перевага полягає в тому, що у фізичних осіб з'явилася можливість виплати кредитів найменш неприємним способом. Особливо, якщо заручитися підтримкою юристів Сreditdebt.
З іншого боку, існує правило, скільки триває банкрутство фізичних осіб, а також встановлюється термін, скільки повинен тривати період, упродовж якого у фізичної особи з'являються додаткові зобов'язання:
  • трирічна відсутність гідної репутації, пов'язаної з фінансовою сферою;
  • необхідність в письмовому повідомленні про стан банкрутства за бажанням оформити позику, стати поручителем, узяти запоруку або укласти договір по кредиту;
  • упродовж п'яти подальших років після оголошення банкрутства фізичної особи, громадянин України не має права на повторну ініціацію банкрутства.
Виключенням для останнього пункту може бути тільки ситуація, коли боржник повністю погасить наявні борги в повній відповідності умовам, зазначеним в чинному Кодексі. Як бачите, при банкрутстві фізичних осіб наслідки не настільки й страшні, якщо врахувати позитивну сторону питання.

Про що багато хто вважає за краще мовчати

На сьогодні практика банкрутства фізичної особи поширюється на фізичних осіб підприємців. Помилково вважати, що про банкрутство може оголосити будь-який громадянин країни. На жаль, в чинному законі подібної графи не передбачено. Фахівці Сreditdebt ще раз звертають вашу увагу, що Кодекс поширюється тільки на осіб ФОП.
Описані вище обмеження при банкрутстві фізичних осіб поширюються безпосередньо на вказану категорію громадян країни. Зверніть увагу, що банкрутство фізичних осіб може тривати достатньо довго. Особливо за умови безграмотного ведення справ. Тому краще відразу звернутися по допомогу до юристів Сreditdebt і заощадити свій час, сили і фінанси.